Arbeidsrechtelijke procedures en de rol van een advocaat
Een arbeidsrecht advocaat heeft expertise op het gebied van arbeidsrecht en ondersteunt cliënten bij arbeidsconflicten. Zowel werknemers als werkgevers worden ondersteund. Wanneer je je in een arbeidsconflict bevindt, kan het soms lastig zijn om hieruit te komen. Het kan daarom fijn zijn om een professional, met veel kennis en expertise, jou te laten helpen. Vaak probeert een arbeidsrecht advocaat het geschil tussen de twee partijen onderling op te lossen, zonder dat er een rechtbank bij komt kijken. Hier lees je hoe een arbeidsrecht advocaat jou kan helpen bij een arbeidsconflict!
Hoe werkt een arbeidsrechtelijke procedure
De arbeidsrechtelijke procedure verwijst naar een aantal stappen die worden genomen om zo een arbeidsconflict op te lossen. De zaken kunnen enorm verschillen, van onrechtmatig ontslag, tot arbeidsongeschiktheid en loongeschillen. In alle gevallen is er een soort stappenplan dat doorlopen wordt.
- Voorbereiding. Uiteraard moet er worden voorbereid en overlegd. Bewijsmateriaal en relevante documentatie moeten worden overhandigd en doorgesproken, om zo de zaak te analyseren. Zo weet de arbeidsrecht advocaat ook waar hij moet beginnen en wat de beste aanpak zal zijn.
- Informele poging. Over het algemeen zal de advocaat proberen met bemiddelingen of onderhandelingen tussen de betrokken partijen het geschil op te lossen. Het doel is om dit te doen buiten de rechtbank.
- Klachten of claims. Bij het mislukken van informele pogingen kan de partij die een geschil wil aankaarten een officiële klacht indienen bij een relevante instantie. Dit kunnen zijn de arbeidsrechtbank of de arbeidsinspectie.
- Bewijsverzameling. Wanneer er een klacht wordt ingediend, moet er ook bewijsmateriaal verzameld worden. Het is ook mogelijk om getuigen te laten spreken.
- Formele procedures. Wanneer het vooronderzoek duidt op een zaak kan de zaak formeel voor de rechter gebracht worden. Er worden dan hoorzittingen gehouden waarin beide partijen hun argumenten en bewijsmateriaal presenteren.
- Uitspraak. Na het aanhoren van alle argumenten en bewijzen komt de rechter met een uitspraak. Dit kan zijn een uitspraak ten gunste van een van de partijen, een schikking of andere passende maatregelen.
- Beroepsmogelijkheden. Dit hangt af van de wetgeving en aard van de zaak, maar het is mogelijk om in beroep te gaan wanneer een van de partijen het niet eens is met de uitspraak.
De rol van een arbeidsrecht advocaat
Het is een hele procedure, zo’n arbeidsconflict. Daarom is het fijn als je een arbeidsrecht advocaat aan je zijde hebt staan. Een arbeidsrecht advocaat ondersteund je met alles wat betrekking heeft tot het arbeidsrecht. Dit kan te maken hebben met discriminatie, onrechtmatig ontslag, contractonderhandelingen,arbeidsongeschiktheid, CAO’s, juridisch advies en arbeidsconflicten. Bij zaken die het tot de rechtbank maken, zal een arbeidsadvocaat je niet in de steek laten. Zij kunnen je namelijk vertegenwoordigen in de rechtbank. Ze zullen zich dan inzetten voor jouw belangen, rechten en plichten en proberen er de best mogelijke uitkomst uit te halen. Daarnaast nemen zij ook alle administratie op zich, waardoor jij je alleen maar hoeft te focussen op de écht belangrijke dingen in de zaak.